Morfar

Ernst Gustav Alexander Lennfeldt (Petterson)

Född 1890-02-01 Död 1949-12-30

Ernst

Jag har ibland fått höra att jag är lik min morfar Ernst. Det är svårt för mig att avgöra om det stämmer eller inte eftersom han dog långt innan jag föddes. Jag tror att det som avses är att jag skulle vara lik honom till sättet. Det jag vet är att intresset för opera kommer från min morfar. Han tog med sig min mamma och min moster till operan när de var barn, liksom de senare tog med sig mig.

Min morfar var född i Slite på Gotland 1890. Han var det enda levande barnet i moderns andra äktenskap (han hade en dödfödd tvillingbror) men hade fem äldre halvsyskon. Fadern dog när morfar bara var två år gammal.

Norra Gotland var och är ett centrum för kalkindustrin och Slite var utskeppningshamn för den gotländska kalkstenen. Under skolåren i Slite hände det att Ernst fick följa med på någon av kalkskutorna som seglade från Slite. Han tyckte om sjön och ägde senare i livet själv segelbåtar.

Konfirmationsbild av Ernst

Den här bilden här visar Ernst som konfirmand. Som tonåring flyttade han till Stockholm. Hans mor satte honom i handelsskola och han läste olika kurser. Enligt vad mamma berättat praktiserade Ernst i S:t Petersburg och tjänstgjorde i Haparanda och i Vasa innan han så småningom slog sig ner i Helsingfors. Där arbetade han som speditör.

Att det blev just Helsingfors – då huvudstad i det ryska storfurstendömet Finland – var ingen slump. Ernsts moster Mathilda Rosenberg bodde där sedan länge med barn och barnbarn. Hans äldsta syster Lydia bodde också i Finland. Nu hade hans mor Alexandra också flyttat dit.

De politiska omvälvningarna i Ryssland 1917 fick återverkningar i Finland. Efter inbördeskriget mellan ”de röda” och ”de vita” föddes det självständiga och demokratiska Finland.

Bröllopsfoto på Ernst och Karin 24 mars 1922.

Jag vet inte hur morfar träffade mormor, men båda var ju svenska medborgare bosatta i Helsingfors så det bör ha funnits kontaktytor. De gifte sig 1922 och bodde de första åren i Helsingfors innan de flyttad ut till den då helt svenskspråkiga villaförorten Grankulla i Esbo. Där är min mamma och mina mostrar uppväxta. Morfar var anställd vid Elmgrens speditionsfirma.

Uppbrottet från villatillvaron blev dramatiskt. Pakten mellan Hitler och Stalin gjorde att Finland hamnade i ett mycket utsatt läge. Strax efter krigsutbrottet den 30 november 1939 flydde en stor del av släkten tillbaka till Sverige. Morfar och mormor och barnen klev iland i Stockholm med de mycket få ägodelar som de fått med sig. Första vintern bodde de inkvarterade i Ununge i Uppland. Sedan flyttade de alla in på Brännkyrkagatan på Södermalm i Stockholm. Ernst fick anställning på Transportkompaniet i Stockholm.

Ernst vid bygget av stugan i Gottsunda

I mitten på 1940-talet köpte de en stor tomt i Gottsunda nära Åkersberga. Detta var på den tiden långt ut på landet och det fanns bara en ynklig liten enrums stuga på tomten. Säljarna bodde i Göteborg och hade ärvt tomten men aldrig varit där, och den var därför billig. Morfar som var händig satte snabbt igång att bygga om stugan så att det gick att övernatta i den. Stugan skulle med åren byggas ut och bli min mormors sommarparadis, ”mormors stuga” som vi kallade den. Men min morfar dog långt innan stugan fick det utförande som den hade när jag var barn. Han drabbades av cancer och avled dagen före nyårsafton 1949. En dryg månad senare skulle han ha fyllt 60 år.

Kommentarer inaktiverade.