Farfars mormor

Anna Kristina Norman

Född 1840-06-17. Död 1920-11-26.

Min farfars mormor Anna Kristina Norman var född 1840 som fjärde barnet av sex i en gruvarbetarfamilj i Sala. Hon bodde kvar med sin far till omkring 1857. Hon tjänade sedan som piga på olika adresser i staden. 1862-63 var hon hos sejlaremästaren (ett slags repslagare) Hans Otto Lästbom. Där verkade några år senare hennes blivande make Carl Ludvig Jansson som gesäll, och säkerligen måste de båda ha träffats i Sala på ett eller annat sätt. 1863 fick Anna tjänst hos änkefrun Gustava Torling. Det verkar som hon var där i ett par år, sedan kom en mellanperiod då hon står under rubriken ”Personer som saknar laga försvar” vilket jag gissar på modern svenska betyder att hon var arbetslös. 1866-1869 hade hon ånyo pigtjänst i Sala, lite oklart hos vilken husbonde.

Hösten 1869 när hon alltså var 29 år flyttade hon till Stockholm. Huvudstaden var en magnet för unga människor i Mälardalen under 1800-talets andra hälft – många av mina anfäder och -mödrar verkar ha bott här i kortare eller längre perioder. För Anna Normans del blev perioden ganska kort: tre år. Men de kom att påverka hennes liv på ett avgörande sätt. Hon blev inneboende hos Carl Jansson, som hon ju alltså redan kände och som via Södertälje också kommit till Stockholm, på Hornstullsgatan 12 som då tillhörde Maria församling. Idag räknas väl området till Högalid men västra Södermalm var inte så bebyggt på den tiden. Två år senare gifte hon sig med honom och i mars 1872 föddes dottern Anna Karolina.

När dottern bara var ett par månader gammal flyttade familjen till Sala. Detta var i maj. Den 1 november samma år avled Carl och Anna stod som änka med en halvårsgammal dotter. Det var ingen idealisk situation. Under de närmaste åren lämnade Anna i långa perioder sin dotter att bo hos Annas bror Johan Magnus som var torpare i Möklinta utanför Sala. Själv fick hon tjänst hos en fin mamsell Måssberg. Med något kort avbrott blev Anna kvar där så länge mamsell Måssberg levde och betraktades som en trotjänarinna. Farfar skriver i sina opublicerade memoarer att mamsell Måssberg bodde på Bergslagsgården i Sala och att hans mormor bodde på övre våningen i huset.

Mamsell Måssberg avsatte i sitt testamente en pension till sin trotjänarinna. Jag har en kopia av testamentet i mitt släktarkiv. Tydligen avled den fina mamsellen 1917, och Anna fick då enligt testamentet en pension om 75 kronor per år. Det svindlande beloppet 2000 kronor skulle sättas in på Sala sparbank som säkerhet för pensionen.

Jag gissar att det var pensionen som gjorde att Anna hade råd att betala för mat och husrum som inneboende hos Fredrik och Alma Johansson i Sala. Anna var nu närmare 80 år och hade varit änka i närmare 50 år. Dottern Anna Karolina var död sedan flera år, men dottersonen Edward – min farfar – kom och hälsade på henne när han återvände till Sala 1920. Det var så han träffade min farmor Ellen, Fredrik och Almas dotter. Anna dog den 26 november det året.

Kommentarer inaktiverade.