Axel Leonard Johansson
Född 1872-05-10 Död 19xx-?
Jag vet inte så mycket om min farfars far Axel Leonard Johansson. Det lilla jag vet har jag med viss möda pusslat ihop från kyrkböckerna och från pappas och farfars anteckningar.
Jag har fått fram att han var född den 10 maj 1872 i Norrby socken utanför Sala där hans mor hade tjänst som piga. Fader var enligt familjetraditionen en rallare vid namn Österberg – Axel var med andra ord född utom äktenskapet. När Axel var i femårsåldern flyttade han och modern hem till hennes föräldrar, som bodde i ett torp tillhörande prästgården i Möklinta socken i norra Västmanland. Där växte han upp. Från 1887 till 1890 hade han tjänst som dräng, först i byn Vigelsbo och sedan i Forneby, båda i hemsocknen Möklinta.
Sedan lämnade han livet på landet. Det gjorde för övrigt många människor i hans generation, som såg industrialismens genombrott i Sverige och städernas snabba tillväxt. Axel flyttade till Stockholm och blev soldat i Svea Trängbataljon, senare Kungliga Norrlands Trängbataljon, på Kungsholmen.
I Stockholm bodde en Möklinta-tös vid namn Anna Jansson. Förmodligen kände Axel och Anna varandra från hemsocknen. De gifte sig på Kungsholmen Annandag jul 1893. Något år senare flyttade de från Stockholm till Sala. Axel lämnade soldatlivet bakom sig och blev skomakare. Trängbataljonen förflyttades till Sollefteå – kanske ville Axel inte följa med upp dit?
Under 1890-talet bodde han och hustrun på ett par olika adresser i Sala. När min farfar föddes 1896 var adressen Fredsgatan 8, och därifrån flyttade familjen till Gruvgatan. Där föddes son nummer två, Bror, 1898. Axel var då kompanjon med en cykelhandlare och enligt farfar lärde Axel och hans kompanjon flera fina Saladamer att cykla.
Men Axel var – allt enligt farfar – en orolig själ. Han ville ut i världen och drömde om att emigrera till Australien. Men av olika omständigheter kom han inte längre än till Malmö där han slog sig ner på Södra Förstadsgatan 96. Den första tiden arbetade han som försäkringstjänsteman. Sedan satte han upp ett modernt snabbskomakeri där han sulade och klackade skor medan kunderna väntade.
Hustrun och de två barnen skulle komma efter till Malmö. Så skedde också, men äktenskapet knakade i fogarna. Det fanns en annan kvinna med i bilden. Enligt ett bevarat brev ska hon ha hetat Maria Lindskog. 1903 separerade Axel från hustrun, som flyttade hem till Västmanland med barnen. Jag vet inte om han sedan gifte sig med fröken Lindskog efter Annas död 1912. Han bodde i alla fall kvar i Malmö åtminstone fram till i början på 1920-talet. Periodvis bodde även sönerna hos honom, även om det inte verkar som relationen till barnen blev särskilt hjärtlig. Av Edwards anteckningar förstår jag att Axel vid tiden för första världskriget var gift, men något namn på hustrun har jag inte funnit.
Enligt pappas anteckningar ska Axel, som i Skåne kallade sig för Leo, ha varit en sällskapsmänniska. Han spelade piano och sjöng gärna och var medlem i en frikyrkoförsamling. Han var också tekniskt intresserad och på det enda foto av honom som jag hittat sitter han i ett flygplan. Det ska ha varit ett tvåmotorigt före detta krigsflygplan som han fick vara passagerare i när det flög över Malmö från Bulltofta flygfält.
Det verkar av brevväxlingen mellan farfar och hans bror som om Axel periodvis var sjuklig. Jag vet dock inte alls vilket år han dog eller var han bodde då. Enligt pappa flyttade Axel till Stockholm omkring 1930 och bodde då på Bondegatan tillsammans med en kvinna vid namn Torborg Magnusson. Pappa hälsade ibland på hos sin farfar och gick tillsammans med honom som nioåring på Funkisutställningen 1930.