Morfars farfar

Lars Gustaf Pettersson

Född 1825-03-09 Död 1906-04-20

Bland alla statare, torpare och enkla sockenhantverkare bland mina anfäder finns det en som statusmässigt höjer sig över mängden – skomakarmästaren och borgaren i Visby stad Lars Gustaf Pettersson som var min morfars farfar.

Lars Gustaf var född på 1825 på hemmanet Sutarve i Stånga socken på södra Gotland. Han var nummer tre av sex syskon på gården. Som yngling måste han ha gett sig av utomlands, för 1847 noterades det att han flyttade från Tyskland till Visby för att bli gesäll hos skomakare Lars Segerdahl. En gissning är väl att han seglat med någon skuta över Östersjön och sedan varit skomakarlärling någonstans i Tyskland innan han kom till Visby.

Ringmuren i Visby

Under en period 1848 bodde han i Stockholm (ibland verkar det som alla mina anor varit i Stockholm någon period innan de stadgat sig och bildat familj) men kom snabbt tillbaka till Visby igen. 1850 gifte han sig med Catharina Christina Nygren – min morfars farmor – och etablerade sig som skomakarmästare och borgare.

Totalt fick Lars Gustaf tio barn. Gustaf Fredrik (född 1852) dog bara halvåret gammal. Johan Reinhold (född 1853) blev skeppare och var gift med tre barn. Min morfars far Frans Gustaf var född 1856 och hans syster Ida Maria var född 1860. Sedan dog hustrun Catharina Christina 1866 och Lars Gustaf gifte om sig 1867 med öländskan Maria Carolina Andersson. Carl Gustaf föddes 1868, Emelie 1872, Johan Nicolaus Laurentius 1873 och August 1875. Henrik (född 1878) är mest känd som far till skådespelerskan Hjördis Pettersson som alltså var min morfars kusin.

De båda yngsta barnen har min mamma berättat om. Gerda (född 1882) gifte sig med en tysk som hamnade som internerad på Gotland under första världskriget och som sedan blev kvar. Enny (född 1883) var gift Prytz och bodde på Hornsgatan i Stockholm – alltså i min mormors trakter.

Lars Gustaf själv finns omnämnd i Hjördis Petterssons memoarbok ”Rosor och ruiner”. Där står det att han och hans familj först bodde i ett eget hus på Skeppargatan i Visby, men att Lars Gustaf tvingades sälja huset efter att ha gått i borgen för någon som inte kunde betala sina skulder. Familjen flyttade då till ett hus söder om Kajsarporten.

Lars Gustaf levde fram till 1906 och var alltså 81 år när han dog.

Kommentarer inaktiverade.