Farmors farfar

Anders Johan Larsson

Född 1843-01-25 Död 1921-03-08

Min farmors farfar Anders Johan Larsson, även kallad Jan Anders Larsson, var torpare i fjärde generationen. Torpet som han ärvt efter sin far, farfar och farfars far hette Liljedal och var ett dagsverkestorp under godset Säfva i Altuna socken som då tillhörde Västmanlands län. Nu är det en västlig utlöpare av Uppsala län.

Jag vet egentligen inte så mycket om torpet Liljedal, mer än att namnet fortfarande finns kvar på Lantmäteriets kartor. Det kan inte ha varit ett alltför litet och fattigt torpställe, för trots många barn hade torparen i långa perioder råd att hålla dräng. Gissningsvis var det drängen som fick göra dagsverket på Säfva. Om godset vet jag att det har varit säteri sedan stormaktstiden. Idag är där en ridanläggning och jag har faktiskt varit där både på kurs och på unghästbedömning. Då hade jag emellertid inte klart för mig att jag stod mitt i en socken där åtskilliga av mina anfäder bott.

Så vitt jag vet bodde Anders Johan på Liljedal i hela sitt liv. Han gifte sig 1870 med min farmors farmor Karolina Gran. Tillsammans fick de åtta barn och minst 27 barnbarn. De flesta av dessa var alltså min farmors kusiner. Eftersom hennes mamma dessutom hade sex syskon blev det totala antalet kusiner väldigt stort. Men det är från Anders Johan och Karolinas dotter Karolina Josefina född 1884 som jag har det helt hysteriska skiftesprotokollet. Karolina Josefina avled närmare 90 år gammal utan egna barn, och hennes tillgångar skulle då fördelas mellan hennes syskonbarn (varav min farmor var ett i raden) och syskonbarnbarn. Det blev väldigt många arvingar och inte många kronor per person.

Anders Johan dog i början av mars 1921, bara någon vecka innan min pappa föddes. Han var då 78 år gammal.

Gammalt foto av Alunda kyrka

Kommentarer inaktiverade.