Farfars mor

Anna Karolina Jansson

Född 1872-03-03 Död 1912-02-06

Min farfars mor Anna Karolina Jansson var född i Maria Magdalena församling i Stockholm, men kom till Sala som spädbarn. Fadern dog när Anna bara var halvåret gammal. Modern hade i många år tjänst hos en fin mamsell Carolina Maria Måssberg. Anna bodde enligt husförhörslängderna omväxlande hos morbrodern Johan Magnus Norman i Forneby, Möklinta och hos modern i Sala. Eventuellt bodde hon i Stockholm under en period i slutet på 1880-talet.

Som 18-åring födde hon en utomäktenskaplig dotter 1890. Anna bodde då åter i Sala. Barnet finns upptaget i husförhörslängden – född den 1 april och död samma dag, döpt (troligen ett nöddop) till Anna Axelina. Jag undrar om farfar kände till existensen av denna döda syster? Jag hade aldrig hört talas om henne innan jag hittade henne i husförhörslängden.

Efter dotterns födelse och död flyttade Anna tillbaka till Normans i Möklinta. Där stannade hon i ett par år innan hon i slutet av 1892 gav sig av till Stockholm. Enligt Rotemansarkivet hos Stockholms stadsmuseum bodde Anna på Stora Glasbruksgatan 13 i Katarina församling på Söder och försörjde sig som sömmerska. Annandag jul 1893 gifte hon sig med min farfars far Axel Leonard Johansson, som hon gissningsvis kände sedan åren i Möklinta. Kanske var det rent av Axel som var far till den döda flickan? Namnet Axelina skulle kunna tyda på det.

När Anna och Axel varit gifta något år flyttade de tillbaka till Sala. De bodde på Fredsgatan 8 i Sala när min farfar föddes vid midsommartid 1896, och på Gruvgatan när pojke nummer två, Bror, kom till världen 1898.

Maken ville ut i världen och flyttade i förväg till Malmö där han så småningom satte upp ett snabbskomakeri. Anna och barnen kom efter omkring 1901. Det blev dock ingen lyckad återförening mellan makarna. I Annas frånvaro hade Axel inlett ett förhållande med en fröken Maria Lindskog. Äktenskapet knakade i fogarna. Anna och barnen lämnade Malmö, först för att bosätta sig i Lund. 1903 separerade hon definitivt från Axel och flyttade tillbaka till Möklinta med barnen. Hon försörjde sig som gårdfarihandlerska. 1907 flyttade hon in till Sala igen.

Barnen var fortfarande i skolåldern när Annas hälsa försämrades. Hon hade problem med njurarna. Den 6 februari 1912 avled hon på Sala lasarett, ännu inte fyllda 40 år.

Kommentarer inaktiverade.