Farfars farmor

Anna Stina Persdotter

Född 1844-09-22 (dödsår okänt)

Min farfar skrev så här om sin farmor Anna Stina Persdotter: ”Farmor kallades gemenligen Svebo Anna Stina och livnärde sig på ett litet lantställe därstädes. Det enda jag minns av henne var att hon hade många äppelträd och getter och den största getabock jag sett och som ofta var hennes följeslagare när hon gick omkring i bygderna. Sedermera hade hon en manlig följeslagare som kallades Svebo-Jakob och som livnärde sig på att tillverka slevar och träskedar”. Jag har inte lyckats belägga om Anna Stina och Jakob var gifta. De finns i alla fall inte i Möklintas vigsellängd så det lutar åt att de inte var det.

Däremot har jag fått fram lite mer fakta om Anna Stina via kyrkböckerna. Hon var född den 22 september 1844 på torpet Svebo som lydde under prästgården i Möklinta som andra barn i en syskonskara på fem: två flickor och fem pojkar. Hösten 1867 flyttade hon till Västerlövsta socken, där hennes far för övrigt var född. Efter ett kort mellanspel hemma 1869 flyttade hon till Norrby utanför Sala där hon fick tjänst på en gård som hette Varvsta. I den här vevan måste hon ha träffat rallaren Österberg, för sonen Axel Leonard – min farfars far – är född utom äktenskap i Norrby i maj 1872.

Klockstapeln vid Möklinta kyrka

Hon flyttade tillbaka till föräldrahemmet med sonen Axel, oklart vilket år. I husförhörslängden för Möklinta 1871-1880 står det antecknat om henne ”Inflyttad från Norrby 15/11 1878. Betyg ej förr inlemnat, vistades flera år här”. Då hade hon även fött ett andra oäkta barn, dottern Maria Mathilda född 1878. Vem som var far till dottern känner jag inte till, ej heller vad det blev av flickan.

Som framgår av farfars opublicerade memoarer blev Anna Stina kvar på torpet Svebo. Jag vet inte när hon dog – jag har sökt henne i Möklintas begravningsböcker fram till 1920 utan resultat.

Kommentarer inaktiverade.